Kategorier
Juridik

Ska jag planera min skilsmässa när jag är kär?

Vissa par ingår äktenskap. I vissa fall gifter man sig religiöst utan att registrera äktenskapet hos Skatteverket, då är man inte gift utan sambo enligt lagens mening.  Ibland gifter man sig inte alls utan endast flyttar ihop med sin partner för att ingå samboskap. Oavsett hur man väljer att leva med sin partner brukar kärleken vara tryggheten man baserar alliansen på. Det är då väldigt svårt att se hur den ljusa framtiden kan bli mörk och vad som kan hända när relationen tar slut.

När man ingår äktenskapet eller lever i samboskap slutar hemförsäkringen att lämna ersättning i form av rättsskydd för tvister som gäller makar eller sambor. Det finns ett undantag och det gäller vårdnadstvister för barn.

Försäkringsbolagen har tittat på statistik och sett att de flesta tvister sker just när ett förhållande tar slut. Det skulle därmed bli för dyrt för försäkringsbolagen. Därför brukar vi på Alak & Co tycka att det är otroligt viktigt att man skyddar varandra när man tycker bäst om varandra och vill varandras bästa. Detta gör man genom att skriva olika avtal för att spara både tid och pengar.

Exempel på avtal som kan skydda er är;

– äktenskapsförord

– samboavtal

– testamente

Att skriva avtal själv kan vara svårt om det lämnar utrymme för tolkning. För att inte det ska uppstå några frågor kring avtalet man har upprättat bör man ta hjälp av kunniga jurister som har lång erfarenhet av att skriva just dessa familjerättsliga avtal.

Det finns så många situationer som kan undvikas genom att upprätta avtal. Tänk på att det inte bara är när ni separerar eller skiljer er som dessa konflikter kan uppstå. Även vid dödsfall kan det uppstå svårigheter utan dessa avtal. Exempelvis ärver inte sambor varandra utan ett testamente. 

När ni upprättar avtalet har ni försäkrat era tillgångar och förbigått en hel del framtida konflikter. 

Behöver ni hjälp med dessa familjerättsliga avtal har vi specialister på Alak & Co som kan hjälpa er reda ut vad som skulle ge er ett fullgott skydd.