Rättsområden
Straffrätten behandlar frågor om brott och konsekvenserana av att begå brott. Brottmål är den typ av mål där en person står åtalad för att ha begått ett brott. I början av en brottmålsprocess utser ofta tingsrätten en offentlig försvarare och ett målsägandebiträde.
Vi på Alak & Co har gedigen erfarenhet av stå upp för brottsoffer och åtar oss uppdrag som målsägandebiträde. Vi åtar oss även uppdrag som privat försvar.
Om du har blivit utsatt för ett brott ska du upprätta en polisanmälan. Det kan du göra på två sätt:
1) Du kan anmäla brott genom att kontakta polisen, antingen genom att du går in på en polisstation eller genom att ringa 114 14.
2) Du kan också skriva en anmälan och skicka in den via post eller e-post.
Vill du ha hjälp med din anmälan? Tveka inte att kontakta oss!
– Du kan direkt i anmälan begära ett målsägandebiträde och ange vilken advokat eller jurist du vill ha.
– Du får ha med ditt målsägandebiträde på det första polisförhöret.
– Du undviker att anmälningsförhör hålls utan juridiskt biträde, vilket ger dig en större trygghet.
Om du har utsatts för brott har du i många fall rätt till ett målsägandebiträde som bekostas av staten. Ett målsägandebiträde är en jurist eller advokat som förordnas av domstolen för att företräda dig som blivit utsatt för brott.
I vissa fall kan en förundersökning läggas ner, men en noggrann granskning av materialet kan avslöja felaktigheter i utredningen. Möjligheten till överprövning kan därmed vara avgörande för ärendets fortsatta handläggning. Målsägandebiträdet kan, i samråd med brottsoffret, begära en överprövning av beslutet hos Åklagarmyndigheten.
En överprövning kan leda till att förundersökningen återupptas och att åtal väcks, om det finns tillräckliga skäl och tillräcklig bevisning. Det är en viktig del av målsägandebiträdets arbete att tillvarata brottsoffrets rättigheter och intressen genom hela rättsprocessen.
Allt börjar med en polisanmälan. När ett brott har begåtts bör den som är drabbad eller någon annan anmäla det till polisen. Polisen inleder då en förundersökning, vilket innebär att den samlar information och bevisning om brottet.
Under förundersökningen samlar polisen in bevisning i form av vittnesmål, dokumentation och eventuell teknisk bevisning. Den håller förhör med målsägande, den misstänkte och vittnen. Syftet är att utreda om det finns tillräckligt med bevisning för att väcka åtal.
När polisens förundersökning är klar skickas ärendet till åklagaren. Polisen kan även ha löpande kontakt med åklagaren för att ta ställning till vilka åtgärder som ska vidtas. Åklagaren granskar bevisningen och beslutar om det finns tillräckligt med bevisning för att väcka åtal. Om åklagaren beslutar att det finns skäl att åtala någon inleds processen i domstol. Om åklagaren inte anser att det finns tillräcklig bevisning kan ärendet läggas ner.
Om du är målsägande, det vill säga den som har blivit utsatt för ett brott, kan du ha rätt till ett målsägandebiträde. Det är en jurist eller advokat som tillgodoser dina intressen under förundersökningen och i rättsprocessen. Målsägandebiträdet hjälper dig att förstå dina rättigheter, följer med dig på förhör och kan driva skadeståndskrav om du har åsamkats skador eller lidit förluster på grund av brottet.
Den misstänkte kan ha rätt till en försvarare, oftast en advokat. Försvararen tillgodoser den misstänktes intressen och ser till att dennes rättigheter tillgodoses under förundersökningen och rättsprocessen. Försvararen för den misstänktes talan i domstol.
Huvudförhandlingen är själva rättegången, där åklagaren, försvararen och målsägandebiträdet presenterar sina argument och sin bevisning. Vittnen kan kallas för att vittna om vad de sett eller känner till om brottet. Efter att alla sidor har fört sin respektive talan är det upp till domstolen att döma i målet.
Efter huvudförhandlingen meddelar domstolen sin dom och ett domslut. Om den tilltalade anses skyldig kan domen innebära en straffpåföljd i form av böter eller fängelse. Om den tilltalade anses oskyldig frikänns personen. Domen kan överklagas om någon part inte är nöjd med utfallet.
Verksamhetsområden
Våra andra verksamhetsområden
Våra tjänster
Frågor om äktenskap, vårdnad, boende och umgänge med barn, underhållsfrågor.
Våra tjänster
Frågor om asyl, uppehållstillstånd, arbetstillstånd, medborgarskap…
Våra tjänster
Vi arbetar med bodelningar, bouppteckningar och arvsskiften. Vi skriver även familjerättsliga avtal, såsom….
Våra tjänster
Vi åtar oss uppdrag i mål om tvångsvård, enligt exempelvis LVU, LVM och LPT.