Kategorier
Juridik

Pulla-målet

Pulla-målets bakgrund 

I december förra året dömde Växjö tingsrätt en femtonårig kille för sexuellt övergrepp mot en jämnårig tjej, till ungdomstjänst i 75 timmar. Killen och tjejen hade sovit tillsammans en natt i mars 2022 och när hon vaknade morgonen märkte hon att hon var blöt mellan benen och hade fått ett meddelande på Snapchat. I meddelandet bad killen om ursäkt för att han hade ”pullat” henne när hon sov. Tjejen hade inte märkt något.  

Porträttfoto av Isabelle Gunnarsson, en erfaren jurist vid vår juristbyrå i Malmö. Isabelle har specialiserat sig inom familjerätt och har gedigen erfarenhet av att hantera komplexa juridiska ärenden.

Tingsrätten dömde killen i pulla-målet för sexuellt övergrepp 

I domstolen bestred den tilltalade att han hade ”pullat” henne, även om det var det som han hade skrivit. I stället menade han att han hade lagt sin hand på hennes trosor, och att det var dumt men inte brottsligt. Både den tilltalade och målsäganden definierade ordet ”pulla” likadant. Tingsrätten bedömde att det måste anses utrett att han hade pullat henne, enligt deras gemensamma definition, eftersom det var så han skrev. Han dömdes därmed för sexuellt övergrepp. 

Hovrätten dömde killen i pulla-målet för sexuellt ofredande 

Domen överklagandes och i hovrätten gjordes en annan bedömning. Hovrätten dömde killen för sexuellt ofredande till ett lindrigare straff, ungdomstjänst i 35 timmar. Meddelandet som killen hade skickat bedömdes annorlunda i tingsrätten. Hovrätten menade att man ska vara försiktig med att dra alltför stora slutsatser av det faktum att han använt ordet pulla. Möjligen var hans ordval inte genomtänkt, utan hade skrivits i hast. Killen var bara femton år vid gärningstillfället och i förhör med honom berättade han att det egentligen inte hade ”pullat” tjejen. Målsäganden hade inte heller kunnat redogöra för vad som hänt. Det ansågs inte säkert att det skett en penetration, varför det inte var fråga om ett sexuellt övergrepp. Killen hade i vart fall tagit flickan på de yttre delarna av könsorganet, därför dömdes han för sexuellt ofredande.  

Pulla-målet uppmärksammas i media 

Domen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Det ifrågasätts varför det inte kunde vara fråga om en våldtäkt, det ställs på nytt krav på ökade kunskaper om sexualbrott i rättsväsendet och det efterfrågas ett brottsofferperspektiv i bedömningar.