Kategorier
Juridik

Sambo, make och testamente

Säkra ditt hem och din familjs framtid – En guide i familjerätt för dig som lever i förhållande

Är du gift eller lever ihop med någon och undrar vad som händer med ditt hem och dina tillgångar om något skulle hända dig? Det är en viktig fråga som många ställer sig. Vi på Alak & Co förstår att det kan kännas svårt att veta vad man ska göra för att se till att ens önskningar respekteras i sådana situationer. Här är några viktiga saker att tänka på:

För sambor:

– Om din partner går bort och ni inte har ett testamente är det viktigt att veta att du inte automatiskt ärver något, även om ni har levt tillsammans länge.
– Om din partner har barn från annat förhållande är det barnen som ärver, och om det inte finns barn, är det föräldrar eller syskon som ärver.
– Även om ni har gemensamma barn är det viktigt att veta att det är barnen som ärver och inte här heller är du arvinge.
– Om ett barn är minderårigt när en förälder går bort, blir den andra föräldern ansvarig för att förvalta deras del av arvet på ett ansvarsfullt sätt.

För makar:

– Om en make går bort och det bara finns gemensamma barn är det   den efterlevande maken som ärver.
– Men om det finns barn från tidigare förhållanden har de rätt till sin del av arvet direkt och det kallas för laglott.
– Om ni äger ett hem tillsammans och det finns barn från tidigare förhållanden kan det bli komplicerat att lösa ut deras del av arvet.

Vad kan du göra?

– Det bästa sättet att säkerställa att dina önskemål respekteras är att skriva ett testamente.
– I testamentet kan du ange hur du vill att dina tillgångar ska fördelas.
– Det kan också vara bra att se över försäkringar och andra ekonomiska arrangemang för att skydda din familj.

Slutsats:

Att tänka på sin och sin familjs framtid är viktigt. Genom att planera i förväg och få juridisk hjälp kan du säkerställa att dina önskemål respekteras om något skulle hända dig. Glöm inte att regelbundet se över och uppdatera dina juridiska handlingar för att hålla dem aktuella.

Vill du ha mer hjälp eller rådgivning? Kontakta oss på Alak & Co så hjälper vi dig att trygga din och din familjs framtid.