Samboavtal

Ett samboavtal är ett avtal mellan två personer som lever tillsammans som sambor. Samboavtalet reglerar ekonomiska och praktiska frågor om förhållandet skulle upphöra.

 1. Bostadsrätt

Om en av samborna har införskaffat en bostadsrätt för dem att bo i tillsammans kan ett samboavtal säkerställa äganderätten av bostadsrätten om förhållandet upphör. 

2. Testamente

Ett samboavtal med testamente kan användas för att reglera fördelningen av egendom i händelse av en sambos bortgång. Detta kan inkludera bestämmelser om arv, gåvor och fördelning av tillgångar.

3. Skatteverket

Skatteverket har vissa regler och riktlinjer för samboskap när det gäller beskattning. Ett samboavtal kan innehålla avsnitt som är relevanta för skattefrågor, såsom hur gemensamma utgifter och fördelning av inkomster ska hanteras för skatteändamål.

4. Bodelning

Om samborna separerar kan samboavtalet innehålla bestämmelser om hur den gemensamma egendomen ska fördelas. Detta kan vara särskilt viktigt om en av samborna införskaffat en betydligt större del av bohaget, eller till och med är ensam ägare till den gemensamma bostaden.

5. Övriga bestämmelser

Samboavtalet kan inkludera andra bestämmelser som är relevanta för samborna, till exempel frågor om vårdnad om gemensamma barn, underhållsbidrag eller försäkringsförmåner.

Att skriva ett samboavtal innebär att parterna tillsammans upprättar och undertecknar ett dokument som tydligt fastställer deras ömsesidiga överenskommelser och förväntningar om samboförhållandet skulle upphöra. 

Det är klokt att söka professionell juridisk rådgivning när man vill upprätta ett samboavtal för att säkerställa att det säkerställer parternas behov och önskemål, samt är korrekt utformat.

Vi på Alak & Co har kontor i Malmö och hjälper er gärna med att upprätta ert samboavtal.